fredag den 18. januar 2013

Geranium og vintersåning.

Udenfor i haven ligger der et lille skatkammer og venter på at temperaturen stiger og lyset tiltager. Jeg har nemlig for en måneds tid siden sået en række forskellige staudefrø i bakker og sat dem udenfor, så de kan hygge sig i kulden og forhåbenligt dermed blive lidt mere villige til at spire end det ellers ville være tilfældet. En af bakkerne er sået til med Geranium Purple Haze, som er en mørkløvet geranium. Jeg forsøgte mig også med den for to år siden, men her spirede ikke ét eneste af de kun 6 frø, som var i posen. Nogle erfaringer rigere har jeg derfor i år vintersået dem, for de SKAL åbenbart have kulde og jeg venter spændt på om de kommer frem til foråret, når jeg tager dem ind i vindueskarmen.


Sådan håber jeg min geranium kommer til at tage sig ud om et halvt års tid.


Heri gemmer der sig meconopsis og et par andre frø i bakker, kun dækket med visne blade. Bakkerne er overdækket med den grønne kasse for at solsorten ikke skal kanøfle mig, som den gjorde sidste år!


Flere stauder i bakker, de får godt med frost. Jeg håber det hjælper.



Nede i krybekælderen ligger georginerne også og hygger sig. Jeg har meget god erfaring med at opbevare dem i en kasse, hvor jeg mellem knoldene har strøet træflakes, som er knastørt svasmuld/træstøv, der er presset sammen til små kugler. Jeg kigger altid til dem 1-2 gange i løbet af vinteren, for at se om der skulle være en enkelt knold der er gået råd i, men jeg har endnu ikke oplevet det. Alle knoldene var ligeså hårde, som da jeg lagde dem og enkelte havde allerede sendt et par små spirer ud. Jeg delte dem i øvrigt før jeg lagde dem ned, så de fylder mindre. Man skal blot huske, at der skal være noget af blomsterstænglen på knoldene, da det er her øjnene sidder, som de små spirer bryder fra. Jeg var også lidt hård og smed nogle på komposten i efteråret, for der var nogle knap så spændende lyserøde imellem, som jeg ikke fandt bevaringsværdige. Jeg regner med at tage dem op engang i april/marts og så stiller jeg dem udenfor om dagen og ind igen om aftenen, så de ikke bliver ranglede, men tilgengæld blomstrer 1-2 mdr. tidligere end ellers.

 

torsdag den 17. januar 2013

Hvid kongelys

Der er sikkert andre end mig der har bestilt frø og kan mærke det er begyndt at krible lidt i en mht. om det ikke snart kan blive forår, så man kan komme igang med at så. En af de planter jeg glæder mig til at forsøge mig med i år, er den flotte store hvide kongleys "Verbascum - Snow Maiden". Den skulle efter sigende have et fantastisk gråligt og loddent løv, foruden smukke hvide blomster. Jeg har altid godt kunne lide kongelys og er sikker på at denne sort vil tage sig rigtigt godt ud her i haven, og jeg glæder mig til at jeg snart kan begynde at så den.

Jeg fandt et flot billede af den på nettet hos en engelsk blogger, som jeg har tilladt mig at "låne" indtil jeg har mine egne, så jeg har inkluderet kilden under billedet, som det sig hør og bør.


Courtesy of homebird from growsonyou.com