mandag den 21. april 2014

Det gode forårsvejr

Jeg har været lidt i haven og nydt det gode vejr henover påsken, som mange af jer andre nok også har. Jeg benyttede lejligheden til at tage nogle billeder af de forskellige planter blomstrer eller skyder op af jorden nu.




Her er det franske anomener. Jeg lagde nogle knogle for flere år siden og havde nærmest lykkelig glemt dem, for hvert år har jeg kun set nogle småblade og tænkte at de var et "no go" her i haven, men i år er der kommet rigtigt mange blomster og de er super flotte. Måske det er den milde vinter?




 Her er en af mine favoritter. Det er en Iris Pallida "variegata". Variegata betyder at bladfarven er blandet, som det er tilfældet med denne plante. Den er super flot hele året med de stribede grøn/hvide blade. Jeg har endnu ikke set en blomst på den, men jeg kan se at rhizomet i år har delt sig fra én, til 3-4 nye baser, hvorfra bladene skyder. Jeg flyttede den sidste år til forgrunden af bedet, så den rigtigt kunne få badet rhizomet i solen og det har den kvitteret for!




Her et billede af min kat foran en cypres edelwoodii. Cypressen har det ikke for godt og i år får den sidste chance til at vise at den er bevaringsværdig, ellers kommer den op. Min kat stiller sig tit bag den, så hun er i skygge for solen og hun skal altid snuse til den :)




Pæonerne kigger også nu over jorden og de har den mest utrolige dybe røde farve. Jeg har endnu ikke haft blomster på dem endnu, krydser fingre for de første kommer i år.





Her et billede af staudebedet badet i solens stråler. Der er mange hvide digitalis, som blev sået sidste år, så jeg glæder mig til at se blomsterne i år og om de har den rent hvide farve jeg bestilte dem i! Jeg sår nogle flere i år, så de gerne skulle etablere sig og komme igen hvert år, da de jo er to-årige.




lørdag den 19. april 2014

Arabis caucasia (kalkkarse)


Arabis caucasia (kalkkarse)

 Jeg vil gerne advokere for denne smukke plante, som jeg første gang stiftede bekendtskab med sidste år. Jeg købte en pose frø over nettet, som blev forspiret indendørs, og plantede de små planter ud i kanten af bedet i fuld solskin og allerede sidste år kom der de smukkeste hvide blomster på. Blomsterknopperne før udspring er også rigtigt flotte med en lys limegrøn farve. I år overgår den sig selv med den mest fantastiske blomstring, og den ligger som en stor hvid pude på kanten af bedet og har nu blomstret i over en måned! Det er vist en af de gammeldags kendte planter, som man sikkert derfor ikke hører så meget om, den er super nem og kræver minimal pleje og den er bestemt værd at stifte bekendtskab med. Bierne og insekterne er også vilde med den. Jeg vil helt sikkert udbrede den til lidt flere steder i haven evt. med tulipaner eller kærmindesøster som vokser op igennem den. Apropos kærmindesøster, se lige denne smukke gamle plante nedenfor, som står det mest utaknemmelige sted under et tagudhæng i tør og kedelig jord.


Kærmindesøster (Brunnera macrophylla)