tirsdag den 8. marts 2011

Tulipa Sprengeri

I efteråret 2010 da jeg var ved at planlægge hvilke løg der skulle i haven og derfor læste om de forskellige botaniske tulipaner, faldt jeg over en tulipan ved navn Tulipa Sprengeri. En særpræget tulipan på mange måder, idet den angiveligt skulle blomstre i juni og dermed være den senest blomstrende af alle tulipaner. Men særpræget stopper ikke her, for når den først er etableret i haven skulle den kunne så sig selv og derved sprede sig og så skulle man jo tro at den var let at få fat på. Dette var dog ikke tilfældet og de løg jeg fandt fra udlandet var så dyre at jeg mistede interessen. Men heldigvis fik jeg kontakt til en anden haveejer som havde tulipanen i sin have og var venlig at sende mig nogle frø. Jeg gik herefter igang med at så dem efter foreskrift fra noget havelitteratur jeg havde liggende. De kom i potter med forskellige lag af jord og sand og herefter sat ud i haven og overdækket med en masse løv. Der går 3 år fra såning til de blomstrer første gang, men som med så mange andre ting i haven så blev Rom jo heller ikke bygget på en dag.

Da jeg her i starten af marts kunne se at mine andre tulipanløg var begyndt at skyde, blev jeg meget nysgerrig og jeg kunne ikke lade være med lige at fjerne løvet fra en af potterne jeg havde sat ud i efteråret med tulipa sprengeri frø. Til min store glæde kunne jeg se at adskillige af frøene var begyndt at skyde. Man kan tydeligt se frøskallerne for enden af de nye skud. Jeg tog den derfor med indenfor og tog et billede af den, men har sat potten tilbage i haven så kimplanterne kan få lov at udvikle sig videre. Jeg er lidt usikker på om jeg skal lade dem stå i potterne og bare sætte dem tørt hen på sommeren, eller om jeg bør prikle dem ud i flere potter - men det vil jeg prøve at finde ud af når de er kommet lidt længere hen i deres vækst.

Her er et flot billede af tulipanerne, som haveejeren, der tilsendte mig frøene, var så venlig at vedlægge. Jeg synes de ser rigtigt flotte ud, med lange flotte stilke og elegante blomsterkronblade. Tulipanerne står hos ejeren under et gammelt Cox-Orange æbletræ og i baggrunden ses staudevalmuer i knop og rabarberblomster. Jeg glæder mig meget til mine første-års-planter bliver nogle sæsoner ældre og bliver ligeså flotte.

Tulipanerne er også kendt under navnet "sommartulipan" på svensk, med henvisning til tidspunktet for blomstring, og  "Sprenger's Tulip" på engelsk, der ligesom det latinske navn fortæller, at det er den kendte tyske botaniker Carl Ludwig Sprenger, der levede fra 1846 til 1917, der har lagt navn til tulipanen.

3 kommentarer:

 1. Hej JOC, først tak for frø. Akelejerne ser ud til at være langsporede, dem har jeg gule af og de er herlige, blomstrer 3 mdr. Iøvrigt har jeg mange alm. akelejer. Riddersporen må jeg prøve, har dog den høje himmelblå kinesiske, en ultramarinblå med hvidt øje og en lys violet, som er tidlig og får efterblomstring sept/okt.

  Vedr. Tulipa Springeri har jeg fundet i min dagbog, at jeg priklede dem direkte ud i haven 6. maj. Det tyder på, at jeg først da havde tid. For når de står ude hos dig, skal de jo ikke afhærdes og derfor kan du prikle dem ud i jorden så snart du kan håndtere de små stoppenåle.
  Hilsen Clara

  SvarSlet
 2. Hej Clara, det var da så lidt, det glæder mig at du kunne bruge frøene. Jeg sendte dig jo kun et lille antal, da jeg kan forstå din have er godt plantet til i forvejen. :)

  Jeg vil prøve at plante Tulipa Sprengeri planterne ud, som du siger, når de er blevet lidt mere håndtérbare. Jeg skal selvfølgelig nok tage billeder af det når jeg gør det. Så kan du også følge med i hvordan det går hvis du skulle være interesseret.

  Mvh. JOC

  SvarSlet
 3. Jeg glemte i øvrigt at sige at man i indlægget der hedder "Forårsvejr" lige kan skimte en af potterne med tulipa sprengeri, i toppen af det billede der viser hvordan de almindelige tulipaner ligenu skyder op af jorden. Jeg valgte dette sted da jeg satte potterne i jorden i efteråret, fordi de står lidt beskyttet op ad en mur og under et mirabelletræ og jeg ved at de almindelige tulipaner stortrives her.

  Mvh. JOC

  SvarSlet