lørdag den 28. maj 2011

Clematis og dræbersnegle

Clematis "Capitaine Thuilleaux" - Den lilla farve er ofte
ret kraftig lige omkring udspring, men aftager efterhånden og bliver mindre
intens. Jeg synes også selve farven kan variere lidt over i det røde nogle år.Jeg har på nuværende tidspunkt kun 2 clematis i haven, men jeg skal helt sikkert have flere. De forrige år har jeg skåret dem helt tilbage til jordniveau om foråret, fordi jeg mener at have læst at man skulle huske at gøre det. I år tog jeg en bevidst beslutning om at lade dem vokse videre på sidste års stængler og det har vist sig at være den helt rigtige beslutning. De har aldrig før sat så mange store og sunde blomster, som i år og de pynter meget på den den ellers lidt kedelige mur, hvor jeg har bundet dem op.


 Imens jeg stod og tog billedet af Clematisen fik jeg øje på fætteren her på vej tværs over havegangen. Jeg havde faktisk ikke stødt på nogen store dræbersnegle i år, indtil for en uges tid siden, hvor jeg fandt en der havde gnavet løs på nogle nicotiniana planter jeg havde plantet i en terracotta krukke. Jeg gik næsten og troede at de var væk, men det lader til de kommer frem nu her hvor der har været lidt mere fugtigt. Jeg har tilgengæld løbende nakket mange af de bitte små udefinerbare snegle i bedene og rundtomkring. Sneglen her endte også sine dage efter mødet med mig.
Rhododendronen her blev plantet for mange år siden og selvom jeg ikke er den store fan af rhododendron, synes jeg nu alligevel at den er ganske pæn. Den fik en kraftig tilbageskæring for et par år siden og den tager sig også lidt bedre ud nu hvor den er blevet lidt mere busket synes jeg.
Jeg er langt om længe færdig med ompriklingen af alle de stauder der blev sået fra frø tidligere på sæsonen. Jeg ville egentlig have været færdig tidligere, men jeg løb tør for potter da der stadig var en god del planter tilbage der skulle omprikles. Det er rart nu hvor de bare skal vandes inden de senere kan plantes ud i det nye bed. Jeg glæder mig bare så meget til næste år når alle planterne blomstrer. Pånær echinacea planterne som var de første planter jeg forsøgte at omprikle, synes jeg faktisk det er gået ret smooth. Jeg havde på forhånd sat mig godt ind i hvordan man sår og passer småplanter optimalt, men lige det med ompriklingen drillede altså første gang. Jeg lærte dog af min fejl, så jeg nu er meget omhyggelig med at få så meget jord med på rødderne, når der skal omprikles. Øverst på billedet kan man godt se på bladstørrelsen at det var nogle af de første planter jeg ompriklede. De nederste blev ompriklet for ca. en uges tid siden. De er nok ikke helt så store som nogle af jeres, men jeg har jo ikke drivhus, så er nu egentlig meget godt tilfreds med resultatet indtil videre.

2 kommentarer:

 1. Sikke mange dejlige små fine planter (dem du har priklet ud)
  Jeg bruger selv papirspotter, som jeg laver med en pot-maker, til det jeg prikler ud. Det fungere rigtig godt. Når planterne så vokser sætter man bare den lille papirspotte, over i en større potte, eller direkte ud i bedet. Så forstyrre man heller ikke de små nye rødder. Og det koster kun de få minutter det tager at lave potten, og en gammel avis.
  Det kan stærkt anbefales :-)
  Rigtig god søndag til dig, og tak for kigget.
  Venlig hilsen Marianne fra Hvam.

  SvarSlet
 2. Hej Marianne, tak for din hilsen.

  Jeg købte faktisk også en pot-maker her i foråret og jeg er også rigtig glad for min. Jeg har dog mest brugt den til de stauder der har lidt større frø, som f.eks. lupiner, så jeg bedre kan styre hvor mange frø der kommer i hver potte. Som du siger er det nemlig ret smart det med at man bare kan plante dem direkte ud, uden at forstyrre rødderne. :)

  vh. JOC

  SvarSlet