mandag den 9. maj 2011

Ompriklede stauder

I sidste uge ompriklede jeg en del af de stauder, som jeg såede fra frø i feb-april. Jeg har desværre ikke et drivhus endnu, så jeg har derfor ventet lidt med ompriklingen og båret planterne udenfor dagligt når vejret var godt, men nu er vejret godt nok til at de kan stå ude hele døgnet. Jeg håber selvfølgelig vi har haft den sidste nattefrost, så jeg ikke skal til at bære dem ind igen. De første par dage efter ompriklingen fik de lov at stå indenfor og blev vandet godt. Jeg havde nemlig lært af mine fejl ved den første omprikling af mine echinacea planter hvor kun 6-7 stk. overlevede ud af 35 planter. Her tror jeg at jeg havde været lidt for hårdhændet med ompriklingen og ikke rigtigt fået nok jord med, for de dejsede helt om efter et par døgn. Efter at have lært af mine fejl ser det ud til at resten af de ompriklede planter nu stortrives, for de har allerede vokset i størrelse og man kan se der er god vækst i dem. Det bliver fantastisk når de engang kan plantes ud i staudebedet som store flotte planter, for når jeg tæller dem inkl. dem der ikke er ompriklet endnu, har jeg nok for over 1500 kr. hvis jeg skulle have købt dem færdige på planteskolen.
Ude i bedene er alle de hosta jeg købte i efteråret på vej op. Jeg har ikke tidligere haft hosta, men jeg har set dem i andre haver og jeg synes de er meget flotte dér hvor man kan se de har stået noget tid. Jeg synes selv jeg var heldig, da jeg i september fandt nogle store flotte planter til en ti'er stykket hos en blomsterhandler, der gerne ville af med de sidste han havde stående.Jeg købte i øvrigt også nogle stauder i netto for ca. 8 uger siden, heriblandt en Astilbe Spirea i hvid. Den var meget hurtig til at vokse og den har allerede nu fået sin første blomst. Jeg synes faktisk det er en rigtig flot staude og den skulle vist være ret nem at formere, så den skal nok blive flot at have i staudebedet.

Nede i min baghave har jeg en blodhassel der nu rigtig er sprunget ud med store flotte blade. Den har nogle helt fantastiske nødder i efteråret, som jeg desværre sjældent for smagt på, da egernet også er helt vild med dem. Den støvsuger nærmest hasselen for nødder, før jeg når at opdage at de er modne.

3 kommentarer:

 1. Hjemmelavde stauder giver mange glæder - først synes jeg at det er fantastisk at det overhovedet spirer op i potterne. Så bliver det til rigtige små staudeplanter - så starter mine planer og drømme om hvordan det skal se ud i haven og så er jeg helt enig med dig - min tilbuds/spare/kræmmer-sjæl får det så godt når jeg ser ud over disse næsten gratis glæder i potterne.
  Hilsen Berit

  SvarSlet
 2. Det er skønt med hjemmelavede planter :-) En rar tanke, at man bare kan hente det man skal bruge, når der skal plantes ud, uden at det koster "en hel eller halv krig".

  SvarSlet
 3. Der er også noget særligt tilfredsstillende ved selv at have lavet sine stauder, og så er der selvfølgelig den økonomiske side af det. Alt i alt en god idé på mange måder :-)

  SvarSlet