lørdag den 20. oktober 2018

Asketræet fældet

Det har vejrmæssigt været et af de bedste efterår jeg kan huske og det har været som om sommeren har varet helt ind i oktober. Det har fortsat ikke regnet særligt meget, så kombinationen af det lidt køligere vejr har gjort det optimalt at arbejde i haven. Her blev sidste weekend brugt til at hugge et selvsået asketræ op.

Vi havde fået en professionel til at komme forbi og fælde det, for selvom jeg har fældet andre træer i haven selv, så stod dette træ tæt på skellet og lænede til siden. Der var derfor fare for at min begrænsede erfaring med retningsbestemt fældning kom til kort og kunne gøre skade på vores eller naboens hus.

Asketræet er nok omkring 25-30 år gammelt. Det har hvert år kastet en masse frøkapsler rundt i hele haven, som spirerede og skulle hives op. Det værste er dog de rødder den har sendt ud 10-15 meter væk fra selve stammen. Det har medført at diverse bede er blevet invaderet af rødderne og jeg havde derfor opgivet at bruge disse bede.





Ovenfor ses asketræet efter det var blevet fældet. Vi gik igang med sav og ørnenæb, så alle sidegrene blev fjernet. Alle mindre grene og kviste fik en tur i kompostkværnen, som kan tage grene op til ca. 3-4 cm i diameter.


Vores kat var som altid nysgerrig og fulgte med både på sidelinjen og helt tæt på.


Vi er virkelig glade for vores investering i kompostkværnen, som vi bruger hvert år til alt hækafklippet. Man får en lækker fin flis, blandet med blade, som kan bruges som beddække med det samme, eller lægges på kompostbunken til nedbrydning. Vi slipper også for bunker med hækafklip, som fylder op i haven, og så slipper vi for at køre det væk.




 Til slut blev den store stamme savet op i mindre stykker.



 Grenene blev savet til mindre stykker og stammen kløvet med økse. Det er heldigvis nemt at kløve asketræ med det samme efter fældning. Jeg har tidligere fældet et fuglekirsebærtræ, som måtte ligge og tørre, før det var muligt at kløve.


 Masser af brænde-stykker til pejsen i vintermånederne :)
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar