tirsdag den 17. maj 2011

Dalens lilje, negrita og det nye bed

På dansk hedder den liljekonval, men det engelske navn synes jeg er mere charmerende. Her hedder den "Lilly of the Valley" eller dalens lilje oversat til dansk. Min mor har fortalt mig at de liljekonvaller der kan ses på billedet, er nogle der har været i vores familie i flere generationer og oprindeligt stammer fra min afdøde fars barndomshjem i Irland. Dvs. de med sikkerhed har været i vores familie i ca.100 år og derfor er det den blomst i haven jeg er allermest glad for og nødigst ville miste. Liljen har også andre navne, bl.a. Vor Frues tårer, da den ifølge sagnet, blev til fra Eva's tårer, da hun græd efter at være blevet bortvist fra Edens have. Jeg synes også den er endnu mere fascinerende, fordi den indeholder nogle stoffer der hedder hjerteglykosider. Dem bruger man bl.a. i behandlingen af hjerteinsufficens, idet disse stoffer øger hjertets puls - dog stammer anvendt hjerteglykosid fra andre kilder en liljekovallen. Men det er netop dette, der også gør at den er meget giftig.




Et andet sted i haven står denne Negrita tulipan. Jeg har valgt at vise den her, fordi den nu på 4 uge fortsat står smukt ude i bedet og klart er den tulipan i haven, der har holdt længst. Negrita er i øvrigt også navnet på min yndlings-rom, som jeg bruger når jeg skal lave mojitos. :)
Ja sådan en flot blomst kan man få, hvis man planter en lille-bitte potte med fuldstændigt afklippet purløg fra netto ud i bedet og venter et års tid. Ikke dårligt vel?


...det er dét de unge bier vil have!
Jeg er egentlig ikke den helt store fan af Rhododendron. Jeg synes det er lidt for bøvlet med alt det surbundshalløj og så er blomstringen lidt for kort og med lidt for meget power på til min smag. Hellere lidt over lang tid, end meget over kort tid. Den Rhododendron jeg har, blev plantet før min tid og er ret stor, derfor får den selvfølgelig også lov at stå. Kunne ikke finde på at slagte sådan en ældre flot plante, selvom den ikke lige falder 100 % i min smag.
Indenfor har jeg løbende ompriklet alle de stauder jeg havde sået fra frø i foråret. NØJ hvor de godt nok fylder meget mere når de kommer i potter. Jeg havde været ALT for optimistisk når det kommer til det skønnede antal planter jeg ender med. Jeg tror snart jeg kan åbne en lille planteskole og af samme grund er jeg løbet tør for potter at prikle over i, så jeg har kommet to planter i nogle potter og resten må vente til jeg har erhvervet lidt flere potter. Udenfor har jeg været udsat for et decideret terrorangreb fra nogle fugle :(. Jeg havde kun fået 6 echinacea planter ud af min såning, fordi jeg havde været for hårdhændet med ompriklingen og er nu nede på 3 fordi fuglene var gået amok og ødelagt næsten 20 potter med små-planter. De har sikkert set en lille uskyldig bille og så er det gået ud over mine planter - det er altså lidt øv.



Her er starten på det der skal være mit nye staudebed. Jeg mangler stadig at fjerne tørv fra et større stykke langs hækken, men man kan da se at det begynder at ligne noget. Man kan også se at min hade-beskæftigelse nr. 1 i haven er at fjerne ukrudt mellem fliserne. Nu MÅ jeg altså se at få købt den ukrudtsbrænder. Desværre har jeg ikke meget tid den næste måned, men når vi når slut juni og 2 mdr. frem, regner jeg med at færdiggøre nogle af de mål jeg har sat for denne sæson , heriblandt reolgravning af dette bed.

4 kommentarer:

  1. Jeg elsker også planter med historie og specielt de planter, som har en familiehistorie som dine liljekonvaller.

    Begrebet reolgravning har jeg aldrig hørt tidligere, så jeg bliver nødt til at spørge; hvad er reolgravning?

    SvarSlet
  2. Hej Susanne, først tak for dit svar forleden dag på mit spørgsmål ang. navnet på en af dine Narcisser.

    Reolgravning er en metode til at jordforbedre, som jeg læste om i en artikel på havenyt. Jeg har lagt et link til den under fanen "Artikler om haven", men du kan også lige få et link her: http://www.havenyt.dk/artikler/dyrkningsmetoder/jordbehandling/739.html

    vh. JOC :)

    SvarSlet
  3. hej - Jeg tror bedet bliver rigtig flot! Dur virker som en der har styr på hvad du laver, det er inspirerende. Tak for en go haveside !

    SvarSlet
  4. Flot liljekonval og en fin historie ;-)
    Reolgravning er også nyt for mig. Det lyder som en god metode, jeg godt kunne bruge.

    SvarSlet