torsdag den 2. juni 2011

Farvetransformation og Stjernetop

I dag bemærkede jeg at de første blomster på den gamle Deutzia "Mont Rose" eller stjernetop busk, der står lidt gemt væk, er sprunget ud. Den stod her da jeg flyttede ind og jeg er rigtigt glad for den. Inden kort tid, vil den være fuldstændigt dækket af de små lyserøde blomster og jeg er sikker på at blomsterne vil tiltrække en sværm af bier og nektarsøgende insekter, som det har været tilfældet de foregående år. Det er nok den plante i haven der tiltrækker flest insekter når den blomstrer. Jeg ville egentlig gerne have den frem i forhaven, men den er for stor til at jeg vil give mig i kast med at flytte den. Jeg kendte først ikke navnet på den, men Anne Marie fra Lønbæk Planteskole kom mig til undsætning på havenyt.dk og indlægget er nu rettet til med det korrekte navn. Tak Anne Marie : )


I baghaven er der en af de flotte farvetransformationer igang. Det er min blodhassel, som skifter fra en flot dybrød, til en ligeså flot dybgrøn. Jeg synes den er så flot netop nu hvor de yderste blade stadig er røde mens de inderste allerede har skiftet farve. Jeg tog et billede nedefra, hvor jeg synes man får et ret godt indtryk af farveskiftet. Både med at den skifter farve indefra stammen først, men også at det samme er tilfældet med bladene, hvor den grønne farve er tydeligst nær bladets ledningsstrenge.


Her er et billede af min Laurbærkirsebær-hæk set fra min indkørsel, den er ca. 5 år gammel og den mangler nok ikke mange år endnu fra at have nået den blivende højde. Jeg købte hækplanterne som meget små og det har krævet lidt tålmodighed at vente på at den har nået denne højde. Jeg husker særligt de første to år, hvor man nærmest fik øjenkontakt med alle de mennesker der passerede forbi ude på vejen, men tålmodighed betaler sig og nu kunne jeg ikke være mere tilfreds med valget af hæk. Den er stedsegrøn og ligeså flot om vinteren - bare meget mørkere. Jeg kan godt forstå at mange vælger en hurtigtvoksende hæk for at skærme for indsyn, men det er lidt synd at udelukke en flot hæk som denne, blot fordi den vokser lidt langsommere. Den er i øvrigt ikke klippet endnu, så den kommer til at fremstå mere formfuldendt om 3 ugers tid, når jeg får tid til det.

4 kommentarer:

 1. Hvor er blomsterne på din deutzia kønne. Apropos indlægget med den forkerte rose i Netto, så fik jeg den forkerte deutzia. Min er nemlige kridhvis. Den er købt som rosa og det står der også på min plantelabel... Men den er også flot som hvid, og pyt. Jeg må plante en rosa et andet sted.
  Det jeg ville sige, var at du sagtens kan tage stiklinger, så du kan lave én til at stå i forhaven. Jeg laver tit stiklinger af mine buske. Så ved man da at man får hvad man regner med :-D

  SvarSlet
 2. Hej Hanne

  Jeg har faktisk længe gået og tænkt på at jeg skulle prøve at lave nogle stiklinger af den, så det vil jeg da prøve. Jeg klipper alligevel meget af den hvert år, for den skyder meget kraftigt hver sæson. Du skal i øvrigt være velkommen til at få en stikling hvis du lægger vejen forbi virum en dag. :)

  Mvh. JOC

  SvarSlet
 3. AHA!!!! Stjernetop! Jeg havde igår et indlæg på min blog, da jeg under oprydning i haven fandt et par små buske...anede ikke hvad det var, en læser skrev til mig det godt kunne ligne en Stjernetop... så jeg googlede navnet og kom ind på DIN blog! Hvor hyggeligt!
  Kan jeg gøre noget for at få den større? Skal jeg klippe den ned hvert år, og hvornår?

  SvarSlet
 4. Hej Rikke, jeg gør ikke det store ved min, faktisk så klipper jeg den godt ind efter blomstring for at begrænse yderligere vækst, for den vokser meget hvert år. Det er bedst at klippe både helt inde ved stammerne og lidt længere ude. På den måde forynges væksten og busken bliver tæt og flot.

  Held og lykke med det, vh JOC

  SvarSlet